martes, 19 de abril de 2016

INNOVANT EN PEDIATRIA


Creació d'un compte de correu electrònic per les consultes de Pediatria:

Les noves tecnologies ofereixen noves possibilitats per a la promoció de la salut i ens poden ajudar en la gestió de la consulta. En aquest sentit des de la consulta de Pediatria del centre de salut s'ha posat en marxa una adreça de correu electrònic que permeti la comunicació entre cuidadors i professionals per a resoldre consultes que no requereixen la presència física del pacient.
El correu electrònic és una eina de treball útil per a la comunicació entre els professionals mèdics i els pacients, sempre i quan sigui una ajuda complementària i no una substitució de la comunicació directa. Constitueix una eina de microgestió que pot incrementar la productivitat en l’àmbit de l’Atenció Primària ja que millora l'accessibilitat al metge (consultes sense haver de demanar cita i desplaçar-se al centre de salut) i això es tradueix en un enfortiment de la relació entre metge i pacient, donat que l'accessibilitat és una de les qüestions més valorades per part dels pacients. Des del punt de vista informatiu permet aportar informació meditada i seleccionada als pacients, la informació queda escrita i és possible tornar-la a llegir i podem enviar documentació (fulls de recomanació per a pares, enllaços a recursos d'internet, guies per a cuidats del bebè, lactància materna, etc), de manera que afavoreix que els pacients puguin participar d'una manera més activa en la seva salut.
Alguns dels aspectes que més preocupen a l’hora d’engegar un projecte d’aquest tipus són la seguretat, la pèrdua de confidencialitat i la por a un ús inapropiat per part del pacient per a les emergències. És per això que convé acordar un seguit de normes per a garantir un correcte funcionament.
En primer lloc és necessària la correcta identificació dels interlocutors (nom complet, data de naixement i dades de contacte). En el nostre cas hem creat un compte de gmail específic que no consta del sistema de seguretat quant a confidencialitat del programa d’història clínica informatitzada i els missatges rebuts s'han d'incloure dins la història clínica del pacient. Sempre queda còpia escrita de la comunicació i els documents escrits milloren la protecció jurídica d’ambdues parts.
S'ha d'assegurar que els ordinadors i programes emprats funcionen complint requisits de fiabilitat, actuació i protecció d'antivirus.
Convé acordar els usos als quals es destinarà: resultats de proves complementàries, seguiment d'una malaltia crònica o d'un tractament, consultes sobre temes de promoció de la salut o temes administratius. En el nostre cas hem acordat que no serveixi per a sol·licitar cites (encara que sí es pot emprar per a consultes relacionades) i en qualsevol cas no ha de servir per a fer consultes sobre processos urgents.
Hem establert un temps de resposta màxim de 48h. Els missatges rebuts durant el cap de setmana es responen el dilluns. El metge també ha de reservar un temps per a atendre el correu almenys una vegada al dia i, en aquest sentit es planteja la preocupació pel temps extra necessari per a respondre aquests correus. S'ha de tenir en compte que aquests sistema pot millorar l'eficiència del metge, suposar un estalvi de temps i suposar un benefici net a l'eficiència del centre ja que requereix menys temps que les consultes telefòniques i se’n pot obtenir un major benefici. A més permet contestar en el moment més convenient, de manera que és el professional que controla i organitza el seu temps.
La proposta s'ha inspirat en l'experiència d'un centre de salut de Saragossa on ho van posar en marxa fa 4 anys i ara han fet una valoració de la seva experiència que han publicat a la Revista de Pediatria en Atención Primaria de l’AEPap, obtenint un resultats molt positius. En aquest cas es va crear un compte de correu electrònic atès per dues professionals del microequip (Pediatra i Infermera) i van rebent un nombre creixent de correus. Han creat etiquetes per a classificar els motius de consulta i poder analitzar quins són els més freqüents essent la majoria dels correus sobre consultes administratives (cites, resultats, modificació, activació de receptes, etc.) i temes d'educació per a la salut (dubtes sobre vacunes, alimentació, etc.).
Esperam que aquesta proposta serveixi per millorar la nostra activitat assistencial i que aviat es pugui estendre a la resta de Centre. Adjuntam la fulla de presentació i instruccions d’ús del correu electrònic de la Consulta de Pediatria del CS d'Es Coll den Rabassa.
 



Hemos puesto en marcha una cuenta de correo electrónico para la consulta de Pediatría
 
  Las nuevas tecnologías ofrecen nuevas posibilidades para la promoción de la salud y nos pueden ayudar en la gestión de la consulta. En este sentido desde la consulta de Pediatría del centro de salud se ha puesto en marcha una dirección de correo electrónico que permita la comunicación entre cuidadores y profesionales para resolver consultas que no requieren la presencia física del paciente.
  El correo electrónico es una herramienta de trabajo útil para la comunicación entre los profesionales médicos y los pacientes, siempre y cuando sea una ayuda complementaria y no una sustitución de la comunicación directa. Constituye una herramienta de microgestión que puede incrementar la productividad en el ámbito de la Atención Primaria ya que mejora la accesibilidad al médico (consultas sin tener que pedir cita y desplazarse al centro de salud) y esto se traduce en un fortalecimiento de la relación entre médico y paciente, dado que la accesibilidad es una de las cuestiones más valoradas por parte de los pacientes. Desde el punto de vista informativo permite aportar información meditada y seleccionada a los pacientes, la información queda escrita y es posible volverla a leer y podemos enviar documentación (hojas de recomendación para padres, enlaces a recursos de Internet, guías para cuidados del bebé, lactancia materna, etc.), por lo que favorece que los pacientes puedan participar de una manera más activa en su salud.
  Algunos de los aspectos que más preocupan a la hora de poner en marcha un proyecto de este tipo son la seguridad, la pérdida de confidencialidad y el miedo a un uso inapropiado por parte del paciente para las emergencias. Es por eso que conviene acordar una serie de normas para garantizar un correcto funcionamiento.
  En primer lugar es necesaria la correcta identificación de los interlocutores (nombre completo, fecha de nacimiento y datos de contacto). En nuestro caso hemos creado una cuenta de gmail específica que no consta del sistema de seguridad en cuanto a confidencialidad del programa de historia clínica informatizada y los mensajes recibidos deben incluirse en de la historia clínica del paciente. Siempre queda copia escrita de la comunicación y los documentos escritos mejoran la protección jurídica de ambas partes.
Se debe asegurar que los ordenadores y programas empleados funcionan cumpliendo requisitos de fiabilidad, actuación y protección de antivirus.
  Conviene acordar los usos a los que se destinará: resultados de pruebas complementarias, seguimiento de una enfermedad crónica o de un tratamiento, consultas sobre temas de promoción de la salud o temas administrativos. En nuestro caso hemos acordado que no sirva para solicitar citas (aunque sí se puede emplear para consultas relacionadas) y en cualquier caso no debe servir para hacer consultas sobre procesos urgentes.
Hemos establecido un tiempo de respuesta máximo de 48h. Los mensajes recibidos durante el fin de semana se responden el lunes. El médico también debe reservar un tiempo para atender el correo al menos una vez al día y, en este sentido se plantea la preocupación por el tiempo extra necesario para responder a estos correos. Hay que tener en cuenta que este sistema puede mejorar la eficiencia del médico, suponer un ahorro de tiempo y suponer un beneficio neto a la eficiencia del centro ya que requiere menos tiempo que las consultas telefónicas y se puede obtener un mayor beneficio. Además permite contestar en el momento más conveniente, por lo que es el profesional que controla y organiza su tiempo.
  La propuesta se ha inspirado en la experiencia de un centro de salud de Zaragoza donde lo pusieron en marcha hace 4 años y ahora han hecho una valoración de su experiencia que han publicado en la Revista de Pediatría en Atención Primaria de la AEPap, obteniendo unos resultados muy positivos. En este caso se creó una cuenta de correo electrónico atendido por dos profesionales del microequipo (Pediatra y Enfermera) y van recibiendo un número creciente de correos. Han creado etiquetas para clasificar los motivos de consulta y poder analizar cuáles son los más frecuentes siendo la mayoría de los correos sobre consultas administrativas (citas, resultados, modificación, activación de recetas, etc.) y temas de educación para la salud (dudas sobre vacunas, alimentación, etc.).
  Esperamos que esta propuesta sirva para mejorar nuestra actividad asistencial y que pronto se pueda extender al resto de Centro. Adjuntamos la hoja de presentación e instrucciones de uso del correo electrónico de la Consulta de Pediatría del CS de Es Coll den Rabassa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario